Spirometrie
Spirometrie is een longtest waarmee de longfunctie gemeten wordt. De arts kan beslissen de test te laten uitvoeren indien je last heeft van klachten als hoesten, slijm opgeven, benauwdheid en kortademigheid, die niet op een andere manier verklaard kunnen worden. Ook indien je langdurig gerookt hebt, kan de arts voorstellen een spirometrie uit te voeren. De uitslag laat zien of er bijvoorbeeld sprake is van astma of COPD, hoe ernstig de afwijking is en welke medicijnen waarschijnlijk werken. Ook wordt de spirometrie ingezet om de longfunctie van patiënten met astma en COPD te vervolgen.
Tijdens het onderzoek wordt gemeten hoeveel lucht je maximaal kunt in- en uitademen, en hoe snel je dat kunt. Je moet hiervoor door een mondstuk lucht inademen en weer uitblazen. Het mondstuk is verbonden met een apparaat. Er wordt een zachte klem op je neus geplaatst om te voorkomen dat er via die weg lucht ontsnapt. Het is een inspannend onderzoek. Voor een betrouwbaar resultaat moet de meting een aantal keer herhaald worden. Ook kan het dat er gekeken wordt of je meer en sneller lucht kunt in- en uitademen na het innemen van medicatie die de luchtwegen wijder maakt. In dat geval krijgt je na de spirometrie medicatie toegediend via een inhalator. Na een kwartier wordt de spirometrie dan herhaald. Het totale onderzoek duurt een half uur tot drie kwartier.
Om spirometrie goed en betrouwbaar te laten verlopen, is het belangrijk dat je:
- - acht uur voorafgaand aan het onderzoek geen kortwerkende luchtwegverwijder gebruikt (of 12 uur, indien je een langwerkende luchtwegverwijder gebruikt)
- - vanaf een uur voor het onderzoek geen cafeïne drinkt (denk aan koffie, sterke thee of cola)
- - uiterlijk een uur voor het onderzoek (maar liever langer) stopt met roken.
Verder helpt het als je niet zwaar eet vlak voor het onderzoek, gemakkelijk zittende kleding draagt, en lichamelijk goed uitgerust bent. Indien je last heeft van kortademigheid, kom dan ruim op tijd zodat je in de wachtkamer eerst even bij kunt komen.